Aaro Suonio "Peace is constructed - not fought for"

Maailman korruptoitunein kansa?!?

Päivän lehden kun aukaisee, hieraisee silmiään ja leuka loksahtaa auki muustakin kuin aamukahvin puutteesta.

 

Kun huumepoliisin päällikkö paljastui konnaksi, saksalainen poliisipäällikkötuttavani soitti minulle ja kysyi, mitä siellä Suomessa oikein tapahtuu, ja kuinka moinen on mahdollista.

 

Kukahan seuraavaksi soittaa, kun nyt tutkitaan valtakunnansyyttäjän toimintaa ja samalla lehden aukeamalla Julkisen Sanan Neuvoston kerrotaan päätyneen moittimaan pääministeriä Yleisradion painostamisesta Terrafame -jupakassa, mihin painostukseen YLE:n johto, taudin kuvaan kuuluen, sitten taipui.

 

Presidentti Kekkosen aikaan sentään tiedettiin reilusti että Kekkosen arvostelusta tulee kenkää tai urakehitys kärsii ankarasti. 2010-luvulla tämän piti olla historiaa! Moraalinen korruptio rehottaa. Emme ole sitä mitä kuvittelemme.

 

Kansainvälisten mittausten tukemana olemme tuudittautuneet sellaiseen tunteeseen, että olemme yksi maailman puhtoisimmista lähiöistä. Kun katsotaan päivän todellisuutta, emme ole paljon parempia kuin muutkaan. Suhteessa niihin ihanteisiin joihin olen kasvanut, tuntuu minusta todellisuus tänään niin toisenlaiselta että pohdin, olemmeko sittenkin mielikuvan muutoksen määrällä mitattuna maailman korruptoitunein kansa? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Suomi kansainvälistyy. Se tarkoittaa, että hyvät ominaisuutemme tuhotaan ja tilalle tulee kaikkea moskaa maailmalta. Kansalaisena näen Suomen luottoluokituksen tippuneen tasoon suomi.

No on kai meillä jotain toivoa jossain EUn nurkassa, jos sinne saa vielä eläkkeensä.

Käyttäjän suonioemail kuva
aaro suonio

Onneksi kansainvälisyys ei ole pelkkiä kulkutauteja. On meille tullut myönteisiä ideoita ja ihanteita maailmalta jo vuosisatoja. Kenties kyky hallita muutosta ja muutoksen vauhti ovat haasteita. Meidän pitää kuitenkin voida luottaa toinen toiseemme, ja kansalaisen pitää voida luottaa järjestelmään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asioiden nopea ja näyttävä esiintuominen on päinvastoin osoitus herkkähipäisyydestä korruptiota vastaan.

Vastaavaa tapahtuu suurimmassa osassa maailmaa paljon suuremmissa sfääreissä ilman, että sellaiseen puututaan, vaikka se on kaikkien tiedossa.

Esimerkiksi Kiinasta uutisoitiin hiljattain, että puoluejohtaja Xi Jin Ping on saanut osakseen kritiikkiä siksi, että hänen tiukka korruption vastainen kampanjansa on lamauttanut virkakoneiston toimintaa liiaksi. Asiat eivät siis enää suju yhtä hyvin, kun voitelu on tehty hiukan hankalammaksi. Mutta voitte uskoa, että sitä siellä edelleen harrastetaan aivan normaalina ja oletettuna tapana.

Kun jokin maa on läpeensä korruptoitunut yläpäästään, niin se heijastuu ruohonjuuritasolle asti. Kerran Indonesian Medanin lentokentällä passivirkailija pyysi minulta lahjusta, että suostuu leimaamaan passini ja päästää minut lähtemään maasta pois. Olin matkalla Singaporeen enkä jaksanut alkaa riidellä, joten heitin hänelle 10 dollarin setelin. Aika kaukaa haettua ajatella, että sama tapahtuisi Helsingissä.

Juuso Hämäläinen

Lahjuksia ei kannata maksaa latiakaan. On paljon tapauksia, joissa maksaja pidätetäön lahjonnasta. Ja rahoista pidetään osa.

Malesia ja Indonesia ovat tällaisia. Olen niissä ajanut paljon ja saanut sakkoja. On parempi maksaa sakko ja ottaa kuitti kuin lahjoa. Joukossa on nuoria hyvin rehellisiä poliiseja, jotka loukkaantuvat lahjusten tarjonnasta. Silloin selli heilahtaa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Komppaan, lahjoa ei kannata missään tilanteessa koskaan. Kun kerran ratkeat maksamaan, vaatimukset ja ongelmat kasvavat päivä päivältä. Kokemusta on, vaikkakaan en koskaan itse ole siihen sortunut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lahjuksia ei kannata maksaa latiakaan."

Suomi lienee likipitäen ainoa maa maailmassa, jossa tuollainen kommentti lausutaan vakavissaan ja sitä tarkoittaen. Toki noin voi moni muuallakin sanoa, mutta tietäen, että kyse on hypokraattisesta toteamuksesta. Kiinassa ja Intiassa esimerkiksi suurin osa bisneksistä saattaa jäädä saamatta, jollei pöydän alusrahoja ole jotenkin pystynyt hoitelemaan. Kaikki eivät asiaa tosin ääneen lausu, mutta sen tietävät "nokiat", "koneet", "kemirat", "outokummut" ...

Ja mitä puolestaan tulee "rahattomaan korruptioon" eli muunlaiseen suosimiseen, niin tuskin maailmasta löytyy maata, joka siinäkään suhteessa olisi Suomea pulmuisempi.

Olen siis vastarannan kiiski tässä blogiketjussa ja väitän edelleen, että Suomen positio korruptoitumattomien maiden listalla on ansaittu. Ei siksi, että Suomessa ei olisi korruptiota, vaan siksi, että tämän maailman todellisuus on jotain aivan muuta kuin suomalaiset näyttävät uskovan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #20

Suomessa korruptio on harvoin rahan siirtoa, enemmänkin rakenteellista "Hyvä Veli"-käyttäytymistä. Ja sitä on paljon.

Henry

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Tavaran siirtoa kylläkin. Vai luuletko, ettei isännöitsijät ja hallitusten puheenjohtajat saa mitään etuja asunto-osakeyhtiöiden remonteista yms.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tunnen Nissisen. Aikoinaan hän oli syyttäjänä ja allekirjoittanut lautamiehenä samassa kihlakunnanoikeudessa.

Pidin häntä silloin jo muista poikkeavana, älykkönä, perusteellisena ja oikeudenmukaisena.
En vieläkään usko hänen syyllistyneen tutkinnan alla olevaan asiaan tarkoituksella.
Vahinkoja ja ajattelemattomuutta sattuu meille kaikille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin hänen kommenttinsa kyseiseen uutiseen olivat varsin harkittuja. Hän on omasta aloitteestaan jäänyt pois viranhoidosta tutkinnan ajaksi ja ilmoitti lähinnä toivovansa, ettei asiasta seuraa syyttäjäkunnan yleisen moraalin kyseenalaistamista. Ei puolustellut itseään tässä vaiheessa siis mitenkään, vaan jätti kaiken tutkinnan harteille.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Olen miettinyt, että kuka tätä maatamme oikein hallitsee? Kansalaiset eivät ainakaan. Kansalaisten on aika herätä ja vaatia rotia tähän menoon. Siis vaatia niin, että väärinkäyttäjät ymmärtävät tarkoituksen, ja se ei tarkoita vikisemistä neljän vuoden välein.

Käyttäjän suonioemail kuva
aaro suonio

Samaa mieltä tietysti Juha. Peiliin katsomisen paikka silti täälläkin, joka päivä, että kriittisyys ja moraali säilyvät - ettei jossain kohtaa taas huomata että vastataan "näin on aina tehty" tai viitata "maan tapaan" käytännöissä, jotka eivät kestä päivänvaloa. Meidän maallamme ON toki korkeat standardit, mutta ne eivät ilman muuta säily eivätkä ole itsestäänselvyys.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kekkosen aikana hyvin usein lehdistö ja uutiset propagoivat kuinka Suomi oli asiassa kuin asiassa maailman paras. Varsinkin urheilussa olimme tuolloin maailman parhaita. Kun tuota vertaa nykyiseen urheilun tasoon, voi päätyä ajatukseen, että urheilu ei ollut tervettä, vaan kenties dopingia käytettiin tuolloin laajasti. Urheilussa doping ei varsinaisesti viittaa korruptioon, mutta kyllä tuollaisen voi laskea epärehelliseen toimintaan jollta tietyt virkamiehet sulkivat silmänsä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Dopingia käytettiin laajalti, mutta tuskin se erityisesti Suomea auttoi, koska muutkin douppasivat.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

ENTÄS Suomen vienti EU:hun ja EMUun tapahtuiko ne moraalisesti oikein?

1) Olisiko Suomen kansalle pitänyt sallia EU:n tavoin kansanäänestys myös EMUUN menosta ja euroon liittymisestäkin?

2) Tekikö ex-presidentti Mauno Koivisto valtiopetoksen ns.Koiviston konklaavissa?
http://karjalankuvalehti.fi/images2/pankkikriisi_k...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

VSV ei tutkimuksia ainakaan saa eteenpäin virkarikos epäilyissä eikä ympäristörikoksissa.
Jos viranomaistet oma valtaisesti muuttavat kaava päätöstä ja soveltavat sitä haluamallaan tavalla 2017 v.
KHO 2014 v. ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaupungin sivuille ja virallisiin papereihin.
Miksi pallotellaan viranomaiselta toiselle ja mennään vanhentuneisiin asioihin, kun olisi tutkittavaa? Onko tämä oikeusvaltiossa oikein.

Tämän on todennut EOA ratkaisussaankin. Kun ylin toimivaltainen tuomioistuin on antanut asiassa ratkaisunsa, kunnan viranomaisten velvollisuus on omalta osaltaan toimia siten, että päätös voidaan viipymättä panna täytäntöön. Muunlainen tilanne olisi oikeusvaltioperiaatteen vastainen ja kestämätön”. http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2011/20111656  

Pihapiirissämme on lainvastaisesti toiminut kivilouhimo, joka jäi tuhottuna alueelle 1991 vuonna ja asutulla alueella käytettiin räjähteitä tuhansia kiloja lain vastaisesti. Alue jätettiin niille sijoilleen myrkkyineen, jätekivikasoineen ja vaaroineen. Louhimo perustettiin vuonna 1982 ilman lupia lain mukaiselle asutulle alueelle.
Alue olisi pitänyt välittömästi maisemoida, mutta se jätettiin niille sijoilleen ja maisemointipakkoa alettiin peitellä. Laki edellyttää jopa hallintopakkoa käyttämään MAL 14 §.

2000 vuonna tehtiin viranomaispäätöksellä 10 vuoden ”luvat”, joihin kopioitiin 80-luvun papereista kohtia, miten louhinta ja maisemointi tulee hoitaa. Päätös oli täysin laiton ja kaikkihan oli jo louhittu 1991 vuoteen mennessä!
POHJOIS_SUOMEN ymp.keskus kävi paikalla ja  teki paperit 2000 v. kuin louhintaa ei olisi tapahtunutkaan, vaikka näki kaiken silmillänsä:
Papereihin laittoi, että maamassat pitää kasata ja alueelle tulee monttu, johon ei saa päästää vettä ennen kuin pohja on tiivistetty. 2 ha ja 20m syvä vesimonttu oli ollut louhittuna jo 1991 vuoteen mennessä.
Öljyjä ei saanut päästää maahan, eikä kivikasat saisi aiheuttaa sortumaa, ja monttu pitää porrastaa 1:2. Eli jo tapahtuneet asiat eivät saisi tapahtua hänen mukaansa, eikä hänen mukaansa louhimoa ollut ennestään olemassa.

Valtakunnansyyttäjä teki päätöksen 2010 vuonna, että rikostunnusmerkin mukainen louhinta ja räjäytystyö on tapahtunut 1982-1991 vuosina ja samoihin tekoaikoihin virkavirheet, mutta tutkintaa ei voida aloittaa, koska asia on vanhentunut. Syyttäjävirasto jätti kuitenkin tutkimatta, mitä 2010 vuoden jälkeen tehtiin, kun yrittivät kaavassa hakea aluetta maa-aineksen otto-alueeksi ja näiltä osin asia ei ollut vanhentunut.
Valt.syyttäjä jätti tutkimatta asiat jotka ei olleet vanhentuneet mm. kaupungin johto hakivat väärillä tiedoilla louhimoa kaavassa maa-aineksen ottoon ja räjähdystoiminnasta lakia jota rikotaan edelleen kautta maan louhimoilla/murskaamoilla.
 
2010 vuonna Oulaisten kaupunki haki väärillä tiedoilla tuhottua louhosaluetta oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa maa-aineksen ottoalueeksi. KHO:ta myöten hakemus kumottiin nykyisen asutuksen läheisyyden vuoksi.
Viranomaiset ovat hankkiakseen itselle ja louhijalle hyötyä muuttaneet alueen kaavattomaksi. Alue olisi ollut pakko maisemoida jo vuoteen 1991 mennessä, mutta edelleen sen peittely jatkuu.

Teimme toukokuussa 2016 v. rikosilmoituksen v,syyt.virastoon ja virasto siirsi taas samoin Oulun poliisille asian. Oulun poliisi teki päätöksen marraskuussa ja meni vanhentuneisiin asioihin ja vain maisemointiin kuinka asiat vanhentuneet . KHO 2014 v. ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaupungin sivuille ja virallisiin papereihin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei uutta auringon alla.
Tee kommentistasi blogi ja liitä runsaasti kuvia, karttoja yms., joka valaisee asiaa.

Henry

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kyllä olen miettinyt kuvia on ja asiakirjoja. Jopa samasta asiasta virkamiehen tekemänä viittäkin asiakirja väärennöstä. ELY.n virkamies ei ole paikalla käyneenä nähnyt silmillään kuinka alue on tuhottu ja kirjannut paperit, kuin louhintaa ei olisi koskaan ollutkaan. Kuvillahan voisi valaista kuinka pihapiirimme on kuin sotatanner, öljyn saastuttama maaperä.

2010 vuonna haettiin väärillä tiedoilla aluetta maa-aineksen ottoon ja kaupunki kaavoitti alueen EO-alueeksi. Hallinto-oikeus kumosi ja kaupunki valitti KHO:een. Missään vaiheessa aluetta ei haettu kaavan ulkopuolelle, joten viranomaiset ovat hankkiakseen itselle ja louhijalle hyötyä muuttaneet alueen kaavattomaksi. Kaupungin valitus hylättiin myös KHO:ssa.

Tällaista KHO:n päätöstä ei ole olemassakaan ja lisäksi virkamiehet vievät päätöksissään vääriä tietoja kaavattomuudesta:
KAAVOITUSKATSAUS 2015-2016: ”Korkein hallinto-oikeus on 13.11.2014 antamallaan päätöksellä pitänyt voimassa Oulun hallinto-oikeuden päätöksen koskien osayleiskaavan hyväksymispäätöksen kumoamista kiinteistöjen 563-404-35-12 ja 563-404-35-13 osalta, joten näillä kiinteistöillä ei ole voimassa olevaa osayleiskaavaa.” (Kiinteistönumerot koskevat louhosaluetta.) http://www.oulainen.fi/instancedata/prime

Eli osayleiskaavaa ei ole vahvistettu louhostoiminnalle. (EO-merkintä ei riittänyt ja MRL:n 39 § vaatimukset eivät täyty.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (13.11.2014/3562/1309/1/13) mukaan nykyinen louhoksen lähiasutus estää yksiselitteisesti louhostoiminnan jatkamisen louhosalueella (ko. päätöksen kohta: Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu ja perustelut).

2017 vuonna poliisi pallottelee asioita ja yrittää estää tutkimukset, että on aikoinaan tutkittu. Koskaan ei ole tutkittu asioita.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Miksi tutkimukset eivät löydä Suomesta korruptiota, vaikka kaikki tietävät että se on kaikissa rakenteissa vahvasti mukana? Koska suomalainen korruptiokulttuuri ei vieläkään ole tottunut rahalla lahjontaan, suomalainen korruptio on vieläkin enimmäkseen vaihtokauppaa vaikutusvaltaisten ihmisten kesken, "jos teet minulle tämän palveluksen, katson että lapsesi valitaan apulaisjohtajaksi...".

Suomi on hyvinkin maailman korruptoituneimpien kansojen joukossa, vaikkei se näykään kansainvälisesti käytetyillä kriteereillä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Korruptiosta puheen ollen ei ole myöskään syytä unohtaa ”ei korppi korpin silmää”- korruptiota, jossa raha ei liiku, mutta valta liikkuu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Iltalehti näyttää penkovan jokseenkin harmitonta nappikauppaa, koska se on helppoa ja harmotinta. Ja näennäisesti on oltu tutkivinaan. Todelliset mittavan luokan korruptiotapaukset löytyisivät esimerkiksi rakentamisesta (jossa julkiset projektit säännönmukaisesti paisuvat), energiatuista (tuulivoima), järjestöille suunnatusta rahanjaosta, asumistukien kanavoinnista ja muista vastaavista.

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Näin kuntavaalien alla on hyvä muistaa, että arkipäivän korruptiota on erityisesti kuntien rakennus- ja kiinteistötoimessa. Vantaalla on oikeuden käsittelyssä ex-kaupunginjohtajan laaja lahjusjuttu. Helsingissä paljastui vastaava tapaus viime vuonna. Moni kuntapäättäjä on saanut rakennusliikkeiltä palveluita, joiden vastikkeellisuus liittyy kunnan päätöksiin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tässä vanha juttu Vantaalta missä kaupungin valtuuston puheenjohtaja päätyi korruptiosta vankilaan :

"
Kaupunki on tullut vuosien aikana tunnetuksi ikävistä sotkuista. Kokoomusvaikuttaja, valtuuston puheenjohtaja Raimo Salminvuo sai 90-luvulla kovan tuomion, vankeutta korruptiojutussa. Lumo-keskuksen rakennuttamiseen liittyviä epäselvyyksiä käsiteltiin niinikään oikeudessa asti.
"
Lähde:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/piilos...

Pekka Iiskonmaki

Valtio ja kuntarakenteessa olevaa korruptiota ei saada ikinä kitkettyä pois.

Jokainen vähänkin toimelias suomalainen tietää miten korruptoitunut Suomi on.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#17.PI. Raha rauhoittaa ja saadut edut avaavat ovia ja päätöksiä!

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

KONSULTTIEN TOIMINTA ja korruptio.
Mitä teemme direktiiveillä ja lainsäädännöllä räjähteissä, koska niitä Suomen viranomaiset eivät noudata? Louhijat vain käyttävät räjähdysaineita piittaamatta lainsäädännöstä murskaamoilla.

Ympäri Suomen ympäristöviranomaisetkin ovat todenneet ympäristöluvissa: vaarallisten kemikaalien ja teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain Turvatekniikan keskuksen luvalla (Tukes).
Käytännössä verkosto toimii siten, että Forcit toimittaa räjähdysaineet ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) katsoo sivusta ja sallii laittoman toiminnan.

Turvallisuusnäkökohdat onnettomuusriskin osalta olisi pitänyt varmistaa TUKES:n luvassa. Laki 390/2005 7 § Lupapäätöksestä tiedottaminen edellyttää tiedottamista poliisille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston on toimitettava tieto lupapäätöksestä aluehallintovirastolle, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, pelastusviranomaiselle, poliisille sekä kunnalle.
Louhijat tuovat esille: Ei räjähdysaineita huomioitu, koska on siitä oma erityislainsäädäntö. (lainsäädäntö jätetään huomioimatta).

Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta" (390/2005) lain tarkoituksena on ehkäistä ja torjua vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden valmistuksesta, käytöstä, siirrosta, varastoinnista, säilytyksestä ja muusta käsittelystä aiheutuvia henkilö, ympäristö ja omaisuusvahinkoja. Lain tarkoituksena on lisäksi edistää yleistä turvallisuutta.

Kertaräjähdemäärät ovat todistettavasti 10 000- 19 000 kiloon.
Forcit myy räjähteet sisaryhtiö Finnrock kumoaa vauriot kautta maan ja todeten, että räjäytykset ei ole vaurioittanut asumuksia.

Tärinäasiantuntijat eivät saa tärinää, vaikka Oulun räjäytyksessä oli ollut 8500 kiloa räjähdettä. Samat havainnot on Kotkassa ja talot särkyvät 1,2 km. päässä.
Louhimoiden ja murskaamoiden laittoman toiminnan vuoksi kilometrien päässä talot särkyvät ja poliisi ei tutki. Viranomaisia ei saa paikalle, vaikka seismologian laitoksellakin luullaan ensin maanjäristykseksi. http://www.kymensanomat.fi/Online/2015/04/27/.../2...   
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maa-jarisi-jaali...

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kuului-tosi-iso-...

 
Meitä on satoja tapauksia savupiiput halki, kaakelit irtosi seinistä, kaivot kuivu ym.
Vantaalla on murskaamon räjäytyksien vuoksi esimerkiksi takka irronnut seinästä ja valtavia talovaurioita on tullut muillakin. http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/377100-tass  ...
Näitä Espoon kaltaisia laittomia murskaamoita on Uudellamaalla kymmenittäin. Poliisia ei saa tutkimaan eikä paikalle, kun valvova viranomainen lyö laimin valvonnan.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/13/pilasivatk. 
..   
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/282308-asukkaat..
.
http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226905-raj...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Korjaan edellistä kommenttia Sinulle Sanna Tenkula:
Tee blogisarja.

Henry

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Suomessa korruptio ja muut ongelmat ratkaistaan niin, että ketään ei tuomita eikä virkamies tee virhettä. Kaikki sujuu laillisesti ja jopa hyvän hallintotavan mukaisesti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Itse näkisin, ettei Suomi ole maailman korruptoitunein kansa, mutta meillä on hyvin korruptoituneita johtajia, jotka tunnetaan kansan kielessä hyväveli-verkostona tai maan tapana.

Suomalaista korruptiota on vaikeaa havaita, koska kansainvälisestä tavasta poiketen Suomessa ei useinkaan liikutella ruskeita kirjekuoria eikä tehdä tilisiirtoja. Ne kun jättävät aina ikävästi jäljen asioita tutkivan löydettäväksi.

Suomalainen korruptio on palvelusten vaihtamista, kuten jo aiemmassa kommentissa todettiinkin.

Nepotismi kukoistaa, kun isä tai setä jäävää itsensä ja veljenpojan rekrytoikin firman vaikkapa varatoimitusjohtaja tai osastopäällikkö, jonka veljenpoika saa myös myöhemmin kesätöitä samaisesta firmasta ikään kuin kiitokseksi isän tekemästä hyvästä työstä.

Näin myös valtio rekrytoi ikävä kyllä. Aina virkaan ei valita pätevintä vaan kulloinkin sopivin. Seuraukset kustantaa veronmaksaja.

Korruptiota ovat myös herrojen Levin ja Ylläksen ilmaiset mökkireissut.

Päinvastaista ilmiötä todistaa kuitenkin se, että poliisihallitus kielsi poliiseja vastaanottamasta ABC:n "poliisihintaisia" lounaita. Se kun näytti korruptiolta, vaikka ei haissut tai edes maistunut siltä.

Poliisilta on kielletty myös liki kaikenlainen sivutyö, ettei kukaan vain korruptoidu. Poliisi siis kiristää vyötään ostovoiman huvetessa samaan aikaan kun potentiaalinen asiakaskunta kahmii etuja itselleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan suomalaisesta korruptiosta kuuluisia esimerkkejä - sellaisia, joita ei muualta maailmasta löydy.

Esimerkiksi 70-luvulla Salora-yhtiötä tutkinut viranomainen ja yhtiön edustaja joutuivat syytteeseen lahjontatapauksesta, kun he matkalla Turkuun olivat pysähtyneet Lahnajärven huoltoasemalla ja yhtiön edustaja oli maksanut heidän juomansa kahvit ja syömänsä sämpylät.

Oikeus katsoi silloin, että pelkkä kahvi ei olisi ollut lahjontaa, mutta se sämpylä!

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Mielenkiintoinen kirjoitus ja hyviä kommentteja. Vastakkain ovat kaksi todellisuutta. Virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus.

Tässä kohteliaimmin ja varmistuksena yksi lähestymiskulma aiheeseen. Savolaisittain mitattuna sangen lyhyesti ja suoraviivaisesti edeten.

Entä maan tapa Suomessa?

Faktaa vai fiktiota? Mafiamainen korporatismi kuvio koskettaa isosti myös lakisääteisiä vakuutuksia ja sosiaaliturvaa. Miljardien eurojen liiketoiminta-aluetta.

Avainkysymys tuon alueen tiedossa olevien ongelmakohtien ratkaisussa on se, että halutaanko vakuutusyhtiöt viimein pois yhteiskunnan kukkaroilta? Kuten Kelan, työttömyyskassojen, kuntien ja kaupunkien sosiaalitoimien.

Ja kenellä todellinen valta näissä asioissa on?

Tapaturma-lehden numerossa 3/2007 lehden päätoimittaja Tapio Miettinen kirjoitti osuvasti:

”Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen sosiaalivakuutusluonnetta hämärtää se, että toimeenpano Suomessa, päinvastoin kuin useimmissa maapallomme järjestelmissä, on delegoitu yksityisille vahinkovakuutusyhtiöille sekä Valtiokonttorille ja Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle.”

Kokonaiskuvio on jaettu tällä hetkellä seuraavasti:
– sisältäen lakisääteiset vakuutukset ja sosiaaliturvan
- lainsäädäntö-, toimeenpano-ja tuomiovalta

1. Elinkeinoelämä (EK/EVA/Keskuskauppakamari-akseli)
2. Työntekijät (SAK/STTK/AKAVA – akseli)
3. Vahinkovakuutusyhtiöt (Finanssialan keskusliitto) ja työeläkeyhtiöt (Työeläkevakuuttajat Tela ry)
4. Valtiovalta (sosiaali- ja terveys-, oikeus- ja valtiovarainministeriö).

Kyseessä saattaa olla maailman kehittyneiden rakenteellisen korruption muoto? Vaiko On Sovittu Että (OSE) - järjestelmästandardin mukainen  piilokorruptio?  Yli ja ohi perustuslain sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksen velvoitteiden.

Näin veemäisen miehen maineessa oleva Markku Hirvonen on kiteyttänyt oivasti tämän nelikantaisen ekosysteemin ja ministeriötason suhteet:

– …torjuvia hankkeita ja aloitteita voidaan virkamieskoneistossa estää. Kyse on siitä, mitä tahoja virkamiehet herkimmin kuuntelevat.

Ministeriöiden virkamiehet tuntevat varsin hyvin erilaisten etujärjestöjen väkeä. He ovat entisiä työtovereita ja käyvät samoissa tilaisuuksissa ja seminaareissa.

Ei siinä tarvitse olla mitään suoraa lahjomista. Siinä vain ”ymmärretään”, Hirvonen kuvailee.

Lähde: Voima 5/2014 s. 20-22 – Verolaput, olkaa hyvä

Siinä ei silloin pahemmin lobbausta eikä korruptiota tarvita. Varsinkin, jos asiakokonaisuus on sovittu ja hyväksytty ylimmällä poliittisella tasolla?

Onko tuo edellä kerrottu faktaa vai fiktiota?

Ainakin seuraavat hankkeet ovat päättyneet vakuutusyhtiöiden voittoon:

1. vakuutuslääkärijärjestelmän ”avaaminen ja kehittäminen”
STM091:00/2012 Risikko
STM047:00/2014 Räty

2. päätösperustelujen ”parantaminen”
STM104:00/2013

3. vakuutusoikeuden ”uudistaminen”
OM/4/32/2006 Henriksson

4. tapaturma- ja ammattitautilain ”uudistus”
STM114:00/2009 TAU

Tiedot kyseisistä hankkeista löytynevät vielä avoimen internetin eri hakukoneita hurauttelemalla.

Kaikkia kyseisiä hankkeita yhdistää potilaan/vakuutetun näkökulmasta tarkasteltuna ainakin se tosiasia; kun järjestelmiin piti tehdä täysremontti, tehtiin pientä pintaremonttia.

Tärkeintä vakuutusalalle on se, että kaikki ”uudistukset” ovat kustannusneutraaleja. Joka suomennettuna tarkoittaa sitä, että nykymeno jatkuu entisellään.

Ainakin näillä korporatismi koneistomme vallankäytön alueilla:

1. vakuutuslääketiede
2. vakuutuslääkärijärjestelmä
3. vakuutusoikeus
4. suljetusti ja kirjallisesti toimiva vakuutusoikeudellinen erityistuomioistuinjärjestelmä
5. laillisuusvalvonta

Lisätietoa isosta kuvasta, esimerkiksi Suomi 2017 blogista:

"Korporatismi – Korporaatiot – Korporativismi"

"Elämme entistä pysyvämmin keskellä isoja muutoksia, jotka voivat olla myös monen meistä kannalta katsottuna huonompaan suuntaan meneviä. Yksi tavaroiden ja palvelujen kaupankäyntiin liittyvä ongelma on entistä pitkäkestoisemmaksi muodostunut ylituotantolama.

Aineettomat eli sähköiset tuotteet ja palvelut ovat saman ongelman edessä. Kaikki mitä pystytään maailmalla halvalla valmistamaan; ei mene enää välttämättä riittävän kalliilla hinnalla kaupaksi. Ei edes reilusti alennettuihin hintoihin. Eikä edes osamaksuilla ja 0 prosentin korolla."

Lue lisää osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2016/07/26/korpora...

Avoimuuden aurinko iloisestI keskuudessamme paistakoot ja nämä erittäin merkittävän julkisen vallan käytön OSE-alueet eri kanteilta valaiskoot!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kaiken huippuna korruptiossa on kaavoitus ja rakentaminen, tuulivoimakaavat on erinomainen esimerkki julkisten rahojen väärinkäytöstä. Kansalaisilta kerätään miljardeja rahaa itsessään kannattamattoman bisneksen pyörittämiseen, vaikka tiedetään sen aiheuttavan terveys- ja ympäristöhaittoja peruuttamattomasti. Ei tässä bisneksessä lakeja kunnioiteta, eikä haittojen alle jääviä ihmisiä. Suomen valtio sallii ja tukee rikollista toimintaa.

"Jollei käsi kävisi niin syvällä veronmaksajan taskulla, tekisi mieli onnitella hienosta liiketoimesta, sillä tuulivoimalla totisesti tehdään kunnon hillot. Yhteenlasketut vuotuiset tuet olivat n.73 miljoonaa euroa vuonna 2013, 140 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja vuonna 2019 arviolta jo yli 200 miljoonaa euroa. Aika mahtava, miljardien eurojen potti niille, jotka osasivat lobata. Sähköä ei ehkä kovin paljon synny, mutta rahaa kyllä."
http://paivanbyrokraatti.com/2015/09/25/pb-mauri-p...
Mauri Pekkarinen oli luomassa tukiautomaattia tuulivoimalle. Nyt tuista hyötyy vävypoika.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013032916780974_u...

Kohti vähäpäästöistä Suomea - Uusiutuvan energian velvoitepaketti
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 20.4.2010
https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaket...

Mauri Pekkarisen perhe hyötyy tuulivoimasta - ”Ne on ihan härskejä”
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142716931...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Yhteiskunnan ei pidä sinisilmäisesti luottaa poliisiin on tosi vaikea saada virkamiesten aseman väärinkäytöksiä tutkittavaksi. Ei voi kuin ihmetellä miten poliisin toiminnassa riittää aikaa pelleilyihin, kun kyseessä on vakavista rikoksista kyse. Teimme laajan tutkintapyynnön sisäministeriöön 2005 vuonna ja asiaa palloteltiin 4 vuotta ja muutettiin kanteluksi.

Tämä pelleily jatkui 4 vuotta ja vielä 2009 vuodelta paperi missä sisäministeriö siirtää paperit Ouluun ja Oulu palauttaa sisäministeriölle.

Sitten vaadimme siirtämään tutkinnan VSV siirto tapahtui tämän jälkeen.
VSV teki päätöksen 2009 vuonna, että rikostunnusmerkin mukainen louhinta ja räjäytystyö on tapahtunut 1982-1991 vuosina ja samoihin tekoaikoihin virkavirheet, mutta tutkintaa ei voida aloittaa, koska asia on vanhentunut.

Tämä on ihmeellistä, kun tutkinta pyyntö siirrettiin 4 vuoden jälkeen val.syytäjälle niin poliisiltahan piti papereiden olla pois ja tutkittavana valt.syyttäjällä. NOIN VIIKKO, kun valtak.syyt.teki päätöksen 2009 v niin poliisi teki paperit, että louhijalla on luvat toimintaan (joita todellakaan ei ollut). Vertaa kaksi eri ratkaisua (poliisi ja v.syyttäjä) päätöstä samanaikaisesti toisella vanhentunut toisella luvat.

KRP saatiin tutkimaan aikoinaan asiaa ja tutkimukset keskeytettiin samantien komisario kertoi meille "tämä on maksettu juttu tässä haisee raha" hänet laitettiin puun ja kuoren väliin ja estettiin tutkimukset.

Käyttäjän MarttiKorpiranta kuva
Martti Korpiranta

Kekkonen sentään piti Suomalaisten puolta ja ajoi Suomen etuja. Nämä nykyiset nilkit ovat myyneet ja myyvät edelleen Suomen omaisuutta kansainvälisille bulvaaneille. Siinä on vissi ero.

Käyttäjän suonioemail kuva
aaro suonio

Ensin meni luonnollinen monopoli, valtakunnan sähköverkko, australialaisille pääomasijoittajille ja nyt putosi postiluukusta muistutus että kaasuverkko on myyty briteille. Ei oikeasti voi olla totta että meillä ollaan näin ahneita, hölmöjä ja lyhytnäköisiä!

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Elokuvassa RAID oli hyvä lausahdus: "Eikö lopputuloksen kannalta ole samantekevää, onko syynä ahneus vai typeryys?"

Muuten hyvä, mutta valitettavasti fantasiaelokuva, siinähän oli onnellinen loppu missä paha sai palkkansa.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Suomi todellakin alkaa olla siirtomaa globaaleille toimijoille, jotka antavat käskyjä Suomen marioneteille, joita poliitikoiksi sanotaan...itse sanon heitä laillistetuiksi rikollisiksi. Suomi on demokratian ja moraalin kriisissä, sen näkee kaikki. On ikävä huomata, ettei suomalaisia näytä hirveästi kiinnostavan ettei Suomi ole vuosikymmeniin ollut itsenäinen ja ns. poliitikot leikkivät tekevänsä lakeja ja muita kansakuntaa koskevia määräyksiä, vaikka näin ei ole. Keskiverto-suomalaiselle on tärkeämpää että näkee viikon Tanssii tähtien kanssa-ohjelman, mitä valemedia 'uutisoi'. Suomi on todella kusessa ja moraalisesti olemme sitä kaikista eniten.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Meillä on vain maailman tehokkain ja järjestelmällisin korruptio.

Roistot ovat valtapallilla,, Meillä hallitus ja eduskunta, Italiassa mafia.

Toimituksen poiminnat